Castell de Les Sitjes

 Dades del monument

Denominació: Castell de les Sitges  Comarca: La Segarra
Municipi: Torrefeta i Florejacs Barri/Lloc: El caseriu de les Sitges
Època: diverses, com a norma s. XIV Estil: Romànic
Entorn: Mitjà  Estat de conservació: Bueno
Web: www.castelldelessitges.com

 

Encara que l’origen del castell es remunta al segle XI, la majoria dels elements conservats són del segle XV. Actualment, l’edifici està format per un cub de pedra de planta rectangular, amb parets de talussos i planta rectangular donjon també.

Mostra un guerrer cap a l’exterior a causa de dos elements principals: a la part superior de la magnífica torre hi ha merlets. La paret està en el talús i conserva algunes llacunes, merlets amb ganxos i restes d’una caixa de sentinelles a sobre de la porta principal.

L’interior presenta unes quantes habitacions senyorials que la conformen com un prototip d’un castell-palau gòtic. L’estructura s’organitza al voltant d’un pati central i gira al voltant de la torre d’accés, que conserva l’accés primitiu a 8 metres del sòl.

A la planta baixa hi ha el celler, les masmorres i algunes sales per a la cuina, el forn i els estables. El primer pis és el principal, enfront del sud amb grans finestrals renaixentistes amb seients de pedra tallada a cada costat.

A la segona planta, on es trobava l’antic camí de la patrulla, hi havia una terrassa orientada cap al sud, vorejada al sud amb merlets i la guixera del mur. A l’interior trobem la porta romànica d’accés a la torre i les escales que ens permeten arribar al cim, on hi ha una magnífica vista de la plana de Lleida.